Anona ostnitá - GRAVIOLA, Annona muricata

18.04.2013 22:55

Anona ostnitá - GRAVIOLA, Annona muricata

Běžná jména: Nangka blanda, soursop, guanabana, graviola, pichlavý pudink jablko, durian benggala, zuurzak, brazilský Paw Paw, sirsak, Sauersack. Rodina: Annonaceae (Annona rodina).

Graviola v tradiční medicíně

Čaj z listů se používá na sklidnění podrážděných nervů, při hypertenzi nervozitě. Také použitý proti chřipce a horečce.

V peruánské Amazonii se Guanabana užívá ke snížení cukru v krvi cukrovce a jako sedativum.

V brazilské Amazonii se čaj z listů užívá při jaterních problémech

Na Jamaice, Haiti a v západní Indii a okolí se plody a nebo šťáva z plodů užívají při horečkách, parazitech, průjmu a jako laktagogum; kůra nebo listy pak jako spasmolytikum, sedativum a nervové sedativum, pro úpravu srdečního rytmu, při kašli, chřipce, obtížném porodu, astmatu, astenii, hypertensi a parazitech.

Farmakologie

Graviola je značně používána v alternativní léčbě rakoviny a prevenci, kde má vysokou úspěšnost.

Obsahuje fytochemikálie, které jsou cytotoxické vůči různým typům nádorových buněk.
Pokračující výzkum rakoviny prokazují nejsilnější protirakovinné a antivirové vlastnosti Gravioly. 
Zdá se, že v kontrastu s chemoterapií, která se snaží bez rozmyslu a zničí všechny buňky,Graviola selektuje nepřítele buněk a ponechává všechny zdravé a normální buňky nerušené. 
Výzkum naznačil, že Annonaceous acetogenins zabít maligní buněky 12 různých typů rakoviny, včetně rakoviny prsu, vaječníků, tlustého střeva, prostaty, jater, plic, slinivky břišní a lymfom. 
Soursop má významné místo v tradiční a alternativní medicíně střední a Jižní Americe. 

Přečtěte si více o probíhajícím výzkumu Graviola na PubMed.

Obsahové látky
* Annocatalin, annohexocin, annomonicin, annomontacin, annomuricatin & B, annomuricin A až E, annomutacin, annonacin, annonacinone, annopentocin A až C, cis-annonacin, cis-corossolone, cohibin A až D, corepoxylone, coronin, corossolin, corossolone , donhexocin, epomuricenin & B, gigantetrocin, gigantetrocin & B, gigantetrocinone, gigantetronenin, goniothalamicin, iso-annonacin, javoricin, montanacin, montecristin, muracin až G, muricapentocin, muricatalicin, muricatalin, muri-catenol, muricatetrocin & B muricatin D, muricatocin až C muricin H, I muricin, muricoreacin, murihexocin 3, murihexocin A až C, murihexol, murisolin, robustocin, rolliniastatin 1 & 2, Saba-delin, solamin, uvariamicin I a IV, xylomaticin.

Některé z hlášených fytochemikálií byly izolovány a charakterizovány z různých částí rostliny: annonaceous acetogenins, laktony a isochinolinový alkaloidy; třísloviny, kumariny, procyanidins, flavonoidy, saponiny pentacyclic terpenoidních; p-kumarová, kyselina stearová, kyselina myristová, stepharine, retikulin , ellagic kyselina fytosteroly (?-sitosterol, stigmasterol), cukry, alkoholy, aldehydy, organické a anorganické kyseliny, kovy, anorganické soli, vitamíny B a C, stepharine, retikulin, gama-aminomáselné (GABA), annonacin, annocatalin , annomonicin, annomuricin, annomuricatin, corossolone, epomuricenin, gigantetrocin, javoricin, muricine, muricinine, muricapentocin, muricoreacin, montanacin, montecristin, muracin, muricatalin, muricin, murisolin, robustocin, solamin, a tak dále ( Watt a Breyer-Brandwijk, 1962 ; TDRG, 2002 ).

Léčebná dávka Graviola listu (která nabízí stejně vysoké množství acetogeninů jako kořen a téměř stejně jako semeno) má být 2-3 g přijatých 3 až 4 krát denně. Graviola výrobky (kapsle a tinktury) jsou široce dostupné na trhu v USA  a nyní i nabízeny v obchodech se zdravou výživou. Jako jeden z mechanismů Gravioly je vyčerpání ATP energie pro rakovinné buňky. Nedoporučuje se kombinovat s dalšími doplňky a přírodními produkty, které zvyšují nebo zlepšují buněčné ATP, které mohou snižovat účinek Gravioly. Hlavní doplněk, který zvyšuje ATP je tzv. antioxidant koenzym Q10, proto je třeba se vyhnout společnému užití s Graviolou.

Tradiční příprava: terapeutická dávka se uvádí 2 g třikrát denně v kapslích, tabletách, infuze (jeden šálek ze 2g listů 3x denně) nebo tinktura.

Kontraindikace:

  • Graviola prokázala děložní povzbuzující účinkem na studii se zvířaty (potkani), a proto by neměl být podáván během těhotenství.
  • Graviola má hypotenzní, vasolidační a kardiodepresivní činnost ve studiích na zvířatech a je kontraindikována u lidí s nízkým krevním tlakem. Lidé, kteří užívají antihypertenziva, poraďte se se svým lékařem, než začnete užívat Graviolu.
  • Graviola prokázal významné vlastnosti vitro antimikrobiální. Chronické, dlouhodobé užívání této rostliny může vést k vymírání přátelských bakterií v trávicím traktu kvůli jeho antimikrobiální vlastnosti. Doplnění stravy o probiotika a trávicí enzymy je vhodné, pokud se tato rostlina používá déle než 30 dnů.
  • Graviola prokázala emetické vlastnosti v jedné studii se zvířaty s prasaty. Velké jednotlivé dávky může způsobit nevolnost nebo zvracení. Pokud k tomu dojde je potřeba snížit spotřebu.
  • Jedna studie s krysami, kterým byl podáván extrakt z kůry intragastricky (při 100 mg / kg) vykázala nárůst dopamin, norepinefrinu, a činnost monoaminooxidázy, stejně jako inhibici uvolňování serotoninu v stresem vyvolaných potkanů.
  • Alkohol výtažky z listů Graviola neprokázaly žádné toxické účinky nebo nežádoucí účinky u myší 100 mg / kg, ale v dávce 300 mg / kg, bylo pozorováno snížení explorační chování a mírné břišní zúžení. Pokud k útlumu nebo ospalosti dojde, je třeba snížit užívané množství.

Lékové interakce: Nejsou hlášeny. Graviola však může potencovat antihypertenzní a srdeční tlumivé léky. Může zvýšit účinek antidepresiv a interferovat s MAO-inhibitory drog. Viz výše kontraindikace.

Graviola je jistě slibný přírodní prostředek, který znovu zdůrazňuje význam zachování zbývajícího ekosystémy deštného pralesa. Mnoho lidí věří, že lék na rakovinu a mnoho dalších nemocí je skutečně uschován v rostlinách deštného pralesa. Měli bychom tedy přijmout nezbytná opatření k ochraně našich zbývajících deštných pralesů před zničením.

prohlédnout v eshopu

Více info + zdroje:
PubMed - Annona muricata studie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22938417 - Chemopreventivní potenciál Annona muricata L listů - studie,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22524847 - Kvantitativní posouzení relativní protinádorové potenciálu n-butanolic extraktu z listů Annona muricata z Linn. v normálních a nesmrtelnou lidských buněčných linií.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22475682 - Graviola: nový slibný přírodní lék, který inhibuje nádorového bujení a metastazování buněk karcinomu pankreatu in vitro a in vivo pomocí pozměňování buněčného metabolismu.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20162039 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20162043