Amalaki - Phyllantus emblica

27.08.2014 01:03

Amalaki - Phyllantus emblica

Amalaki - Phyllantus emblica

Amalaki - Amla (Emblica officinalis)

Vhodné pro vegetariány i vegany. Jeden z nejlepších zdrojů přírodního vitaminu C.

Amalaki, (nebo Amla, Amlaka, Amlaki a existují i jiné varianty) nazývané též „Indický angrešt“ je vyjímečné ovoce se spoustou pozitivních zdravotních účinků na lidský organismus.

Amalaki je přírodní bylinný přípravek s regeneračními účinky na tělo a mysl. Antioxidant, nejbohatší přírodní zdroj vitamínu C. Podporuje imunitu, zdravou funkci ledvin a močového systému.

Amla má léčivé účinky na dýchací a střevní obtíže zejména na střevní hnisání díky vysokému obsahu taninů. Ukázalo se, že polyfenoly mají četné účinky chránící zdraví jako například snižování hladiny lipidů a cukru v krvi, posílení krevního oběhu a blokování účinku karcinogenů, což společně působí proti stárnutí. Studie též prokázaly schopnost ochrany proti zvýšené hladině cholesterolu a následnému poškození cév.

Vynikající extrakt z ovocného plodu s omlazovacími účinky. Jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů C, 30x více než v pomeranči (1 gram v půl šálku džusu!; 3 gramy v 1 plodu) a 8x více než v rajčatech. Navíc v amalaki zůstává vitamín C i po vaření nebo usušení. Plody Amla obsahují také třísloviny (emblicaniny A a B, puniglukonin, pedunculagin), cukry, minerály chróm, zinek, měď, aminokyseliny, flavonoidy a karotenoidy.

Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně doporučován k vyživování tělesných tkání a celkovému posílení organizmu. Vytváří společně s Bibhitaki a Haritaki známou ajurvédskou kombinaci Triphala, podporující zdraví, duševní i tělesnou odolnost a imunitní systém organizmu. Emblica officinalis je zejména díky obsahu tříslovin silný antioxidant.

Stará legenda praví, že v dávných dobách mudrc Chyawan obnovil své podlomené zdraví konzumací tohoto ovoce a poté se dožil vysokého věku.

Emblica Officinalis není jen účinný antioxidant, má i antibakteriální, antivirové, antimutagenní, nematocidní, anabolické, afrodiziakální, antihepatotoxické, protizánětlivé, antihistaminické, spasmolytické, hypolipidemické vlastnosti, inhibuje houby a kvasinky, zabraňuje hyperhidróze, ulevuje při hypotenzi, působí i jako anacidum a proti nádorům. Navíc zvyšuje syntézu bílkovin a je užitečná u stavů hypoglykémie. Díky své ochlazující vlastnosti se amalaki často vyskytuje jako složka léků na odstranění pálivého pocitu kdekoliv v těle a také na mnoho typů zánětů a horeček; jsou to všechno projevy rozrušení typu pitta (oheň).

Antioxidant, Afrodisiakum, Imunostimulant, Nootropikum, Detoxikant, Harmonizer, Antivirotikum, Anabolikum, Antialergikum, Cytostatikum, Antibiotikum

více info:

V kosmetice se používá jako vlasový kondicionér. Po použití Amla prášku budete mít vlasy lesklé, pružné a poddajné. Amla stimuluje vlasové kořínky a pomáhá zastavovat vypadávání vlasů. Zpomaluje šedivění vlasů a omezuje tvorbu lupů. Amla prášek můžete přidávat k henně pro zvýšení jejích regeneračních vlastností.

Amla nebo-li indický angrešt je jeden z nejlepších zdrojů vitaminu C a ostatních živin, obsahuje karoten, vlákniny, železo, vápník, kyselinu tříslovou, fosfor a určité množství sacharidů. Amla bojuje proti volným radikálům. Tyto volné radikály jsou nestabilní ionty v těle a jsou odpovědné za degeneraci buněk a stárnutí. Amla pomáhá při omlazování stabilizaci těchto volných radikálů. Zajistí lepší vstřebávání železa a minerálů, některé minerály se vstřebávají lépe v kyselém prostředí, a vitamin C, usnadňuje vstřebávání těchto minerálů. Projímavé účinky Amly zase léčí zácpu. Amla také zlepšuje chuť k jídlu a aktivuje chuťové pohárky pro ty, kteří trpí nechutenstvím. Amla zvyšuje metabolismus a tím usnadňuje hubnutí.

Detoxikace: antioxidant, amla pomáhá při detoxikaci jater těm kteří používají léky proti bolesti, antibiotika či jiné léky, nebo kteří konzumují alkohol a kouří. Amla zbavuje toxinů, které se hromadí v játrech. To zlepšuje celkovou imunitu jedince.

Amla vylepšuje kůži a vlasy. Obsah vitamínu C pomáhá při čištění krve, a tím zachovává pokožku čistou a bez pupínků. Amla také vyživuje vlasové kořínky a zabraňuje předčasnému šedivění vlasů. Také zabraňuje vypadávání vlasů a pomáhá proti lupům.

Snižování hladiny cholesterolu: studie v Dillí na vysoké škole, tvrdí, že Amla díky svým antioxidačním vlastnostem čistí krev a zbavuje ji "špatného" cholesterolu LDL.

Pravidekné používání Amly zvyšuje odolnost proti chorobám srdce, jater a trávení. Udržuje hladinu glukózy v krvi stabilní.